fredag 9 augusti 2013

Solenergi motsvarande ett kärnkraftverk

Det här inslaget av Sveriges radio har några månader på nacken men är fortfarande väldigt aktuellt. Det är en intressant sammanfattning av solenergis intåg i Tyskland och Spanien, och hur vi inte är långt ifrån att nå grid parity- det vill säga att kostnaderna för att mata in energin till elnätet (byggande av anläggningen, underhåll etc.) är lika med, eller som bäst understiger, det rådande elpriset.

I Tyskland står solenergi för 5% (28 TWh) av den totala elproduktionen, vilket motsvarar ungefär årsproduktionen vid Ringhals kärnkraftverk. Deutsche Bank räknar med att solenergin når grid parity i södra Tyskland redan 2014.


Energijättar rapporterar

Den tyska energiomställningen - Energiewende - gör framsteg, enligt en rapport från BMWi som bland annat den tyska ambassaden i Stockholm skriver om. Energikonsumtionen sjunker och andelen förnybar energi av den totala elproduktionen uppgår nu till en fjärdedel - inte illa för ett land som länge varit beroende av den inhemska sten- och brunkolsproduktionen.

Nästa vecka är det dags för de tyska energijättarna att rapportera deras resultat för första halvåret 2013 (E.ON 13 augusti, RWE 14 augusti). Spännande att se deras syn och eventuella åtgärder på grund av de - i vissa avseenden - komplett ändrade marknadsförhållandena sedan beslutet om stängning av åtta tyska kärnkraftverk sommaren 2011.

I juli rapporterade svenska Vattenfall nedskrivningar på 29,7 miljarder kronor, till stor del beroende på svårare marknadsförutsättningarna för kol- och gaseldade kraftverk.

Solenergi står för cirka 5% av Tysklands energibehov

torsdag 8 augusti 2013

Tyskland och euron - payback time?

Time Magazine har en intressant titelartikel om Tysklands ambivalenta förhållande till euron. Den gemensamma valutan fick Tysklands exportindustri - däribland de många företagen inom Mittelstand - att bidra till tillväxt och sund ekonomi. Mycket tack vare att lönekostnaderna hölls nere och tyska produkter därigenom blev attraktivare på exportmarknaden. Nu måste Tyskland betala för eurons överlevnad, för att själv hålla kvar sina viktiga exportmarknader, en politisk balansakt för Angela Merkel i valet i september.


tisdag 23 juli 2013

Mitt i prick om tyskarna

Aftonbladet rapporterar i en artikelserie om Tyskland inför valet i september. Och precis som författaren skriver så är det faktiskt väldigt lite fokus på det tyska förbundsdagsvalet i Sverige, om man jämför med bevakningen av val i USA. Ändå påverkas Sverige och Europa mycket mer av valutgången i Europas största land.

Artikeln träffar mitt i prick på tre påståenden:

- Fotbolls-VM 2006 förändrade Tyskland. Jag var där och såg glädjen och stoltheten hos tyskarna över sitt land (och sitt landslag). Mottot "die Welt zu Gast bei Freunden" fylldes med innehåll.



- Hög arbetsmoral. Fast om man ska vara ärlig - kanske sämre semesterlagstiftning. Visst har man en väldigt luthersk inställning till arbete, men också många chefer som inte godkänner längre semester än två sammanhållande veckor.

- Och - inte att förglömma. Man stannar vid röd gubbe. Så är det bara. "Den Kindern ein Vorbild", även om det inte finns en bil i sikte. Och det är helt accepterat att säga till andra om någon skulle drista sig att kila över gatan för tidigt. Först när jag stannade för röd gubbe vid ett övergångsställe på en hel bil- och folktom gata en tidig morgon, utan en tanke på att smita över, förstod jag att jag höll på att bli tysk. På riktigt.

måndag 22 juli 2013

Tyska ingenjörer!

Här är ett till exempel (reklam i senaste numret av Filter) på att det är något speciellt med produkter tillverkade i Tyskland! Bosch talar stolt om att deras nya kylskåp är "Made by Germans"!

fredag 19 juli 2013

Mittelstand, Mindestlohn och Sparkassen

Vilken intressant artikel i Veckans Affärer - om Tysklands Mittelstand som drivkraft till den tyska ekonomin, arbetsmarknadsreformerna de senaste 10 åren och de ökade klasskillnaderna. Faktaspäckad och en komprimerad ingång till tysk ekonomi - rekommenderas varmt!

Tysklands tveeggade industri av Emanuel Sidea

Lite fakta: Till Mittelstand - medelstora företag - räknas företag med upp till 500 anställda och/eller en årlig omsättning på 50 miljoner EUR. I Tyskland bidrar Mittelstand med 52% av BNP och står 14 miljoner arbetsplatser (61% av den totala arbetskraften). Mittelstand-företag anställer i stor utsträckning lärlingar inom det tyska praktiska utbildningssystemet och bidrar därmed till att hålla ungdomsarbetslösheten den lägsta i Europa (7,6%). Sverige har en ungdomsarbetslöshet på 23,4%.
Källor: BMWI Bundesministerium für Wirtschaft und Technologie och www.ekonomifakta.se

onsdag 17 juli 2013

Tyska barn lägre risk för diabetes

Svenska barn med fetma löper större risk att få diabetes än tyska barn, visar en studie från Karolinska institutet som bland annat DN skriver om. Det är tre gånger så vanligt att svenska barn med fetma har ett förstadium till diabetes typ 2 än för motsvarande barn i Tyskland. Vad det beror på är inte säkerställt, men en orsak kan vara olikheter i kosten.  Det blir intressant om forskningen kan visa om det går att skilja ut kosthållning som en orsak - kanske är Milchschnitte och Nutella relativt sett bättre att äta än svenskt lösgodis?

Smart förvaring!

Den här smarta pallen, som samtidigt är förvaring för alla tidskrifter som man inte vill slänga (i det här fallet min mans favorittidning 11 Freunde) har vi köpt via designkollektivet Nju Studio i Coburg. Jag föll direkt för namnet -Hockenheimer! Går att köpa online via deras hemsida.

Pallen Hockenheimer från Nju Studio

måndag 15 juli 2013

Made in Germany

I morse såg jag den här annonsen i Svenska Dagbladet. Det tyska företaget Uvex, som tillverkar bland annat rid- och cykelhjälmar, tar tillbaka ridhjälmar av ett visst fabrikat. Det hade visats sig att vissa av dessa hjälmar kunde vara defekta, enligt ett test av det svenska konsumentverket.

Företaget verkade uppriktigt tycka att detta var mycket pinsamt - och speciellt i egenskap av tyskt företag verkar det som. Företaget skriver: "som tysk tillverkare av kvalitetsprodukter vill vi uppriktigt be om ursäkt" och "hoppas att du även i fortsättningen kommer att hysa förtroende för våra produkter "Made in Germany".

Uvex kallar tillbaka ridhjälmar "Made in Germany"

Just tyska företag gör ju ofta reklam med deras tyska ursprung, som man hoppas konsumenterna ska förknippa med hög kvalitet. Även i Sverige använder en del tyska företag tyska slogans för att understryka sitt ursprung: Volkswagen Sverige med sin slogan das Auto är en av de mest kända. Även Miele använder sin tyska slogan i Sverige - immer besser.

Made in Germany är en kvalitetsstämpel - och därför extra pinsamt för ett företag som Uvex att vara tvungen att återkalla defekta produkter. Uttryckets uppkomst hade dock ett omvänt syfte - det myntades i Storbritannien på 1880-talet, där man märkte upp utländska produkter för att få konsumenter att välja brittiska produkter istället. Det ledde dock till att efterfrågan på tyska produkter ökade eftersom de höll bättre kvalitet än de brittiska, och än idag värderas tysk kvalitet högt. Det är inte för inte som Tyskland exporterar varor och tjänster som aldrig förr. Även om solen som bekant ibland har sina fläckar.


torsdag 11 juli 2013

Tyskland flest vårdplatser i Europa

DN skriver i en artikel att Tyskland har flest vårdplatser per läkare i Europa (8,3 platser per 1000 invånare). Sverige har lägst - 2,7 platser.

Ja, det tyska sjukförsäkringssystemet kan liknas vid en jättelik dinosaurie, med en vansinnesstor förvaltningsapparat och där inbetalningarna inte på långt när täcker utgifterna- men är det någonstans man ska bli sjuk i Europa just nu så är det i Tyskland. I Sverige får man vara glad om ambulansen överhuvudtaget kommer.

måndag 8 juli 2013

Korta leveranser

Den här österrikiska långtradaren smög förbi mig idag i kön på E4:an. Förutom att det är en sexistisk och ovanlig korkad reklam, så väcks ju en massa frågor:
- Hur gick diskussionen på reklambyrån när de kläckte idén?
- Och hur sålde reklambyrån in detta till kunden, Muther Transporte AG? "eh, jo, vi har en jättebra idé som kommer funka strålande på er målgrupp.."
- Hur många kvinnor var med på det mötet?
- Tror de verkligen att den här reklamen fungerar? Blir Muther Transporte nu nedringda av nya kunder?
- Fungerar reklamen?

En snabb titt på företagets hemsida visar att de specialiserat sig på transporter från europeiska kontinenten till Skandinavien. De kanske skulle ta en snabbkurs i svensk marknadsföringslagstiftning?

"Våra leveranstider ... korta"

lördag 6 juli 2013

Aufguss - att hälla på i bastun


Tyskar är begeistrade bastubadare och en av höjdpunkterna är Aufguss-ritualen. En lite haltande översättning skulle vara ”överhällning”. Precis som i en vanlig bastu häller man på vatten på stenarna vid bastuaggregatet för att få upp luftfuktigheten, men vid Aufguss använder man olika aromer  med välgörande verkan, som till exempel citrusfrukter, honung eller eukalyptus. En bastuvärd använder en tvinnad handduk (Wacheltuch) för att vifta runt värmen och sprida dofterna. Under en Aufguss rekommenderas det att inte öppna bastudörren för att maximera effekten. Bastuvärden upprepar ofta proceduren tre gånger. Genom att luften virvlas runt förstärks värmeeffekten och det blir ännu varmare i bastun.


Bastuvärden använder en handduk för att vifta värmen och välgörande aromer i bastun
Det finns några spa- och badanläggningar i Sverige som erbjuder Aufgussbehandlingar, till exempel Paradiset i ÖrnsköldsvikHimlabadet i Sundsvall och Sankt Jörgen Park Resort utanför Göteborg. Testa! Aufguss är vad en tysk skulle säga Sauna hoch zwei, det vill säga en verkligt intensiv bastuupplevelse.  

Och om man besöker en tysk bastu kan det vara värt att läsa på lite om vett och etikett innan. Till exempel så är de flesta tyska bastuer unisex, det vill säga för både kvinnor och män.